Ekonomi

Bitcoin yarılanma olayı bu hafta bekleniyor

Kripto para piyasası, yaklaşık her dört yılda bir gerçekleşen ve bu hafta gerçekleşmesi beklenen önemli bir olay olan Bitcoin’in son yarılanmasına hazırlanıyor. Yarılanma, Bitcoin’in blok zinciri teknolojisinde yeni bitcoinlerin yaratılma hızını azaltan programlanmış bir özelliktir ve dijital para biriminin Mart ayında 73.803,25 $ ile rekor seviyeye ulaşmasının ardından gerçekleşmiştir.

Takma isimli Satoshi Nakamoto’nun eseri olan Bitcoin, 21 milyon jetonluk sınırlı bir arzla tasarlanmıştır. Bugüne kadar yaklaşık 19 milyon bitcoin çıkarıldı. Yarılanma süreci Bitcoin koduna gömülüdür ve madencilere ödül olarak verilen bitcoin sayısını yarıya indirerek madencilik sürecini daha az karlı hale getirerek ve yeni bitcoin üretimini yavaşlatarak işlev görür.

Madencilik, karmaşık problemleri çözmek için hesaplama gücünü kullanmayı, böylece blok zincirini oluşturmayı ve ödül olarak yeni bitcoinler kazanmayı içerir. Blok zinciri, her 210.000 blok çıkarıldıktan sonra bir yarılanma gerçekleşecek şekilde yapılandırılmıştır, bu da kabaca her dört yılda bir gerçekleşme eğilimindedir.

Bazı Bitcoin meraklıları, yarılanma ile daha da yoğunlaşan Bitcoin kıtlığının değerini artırdığına inanıyor. Talebin sabit kaldığı ya da arttığı varsayımıyla arzdaki azalmanın teorik olarak fiyatı yükseltmesi gerektiğini savunuyorlar. Bununla birlikte, diğerleri şüpheci davranarak, yarılanmanın fiyat üzerindeki herhangi bir potansiyel etkisinin mevcut piyasa değerine zaten yansıtılmış olabileceğine işaret ediyor.

Kripto madenciliği sektörünün şeffaflığı sınırlıdır ve stoklar ve tedarikler hakkında net verilerin olmaması Bitcoin’in fiyatı üzerindeki etkilerin tahmin edilmesini zorlaştırmaktadır. Geçen ay zirveye ulaşmasının ardından Bitcoin’in fiyatı 64.000 $’ın altına geriledi. JP Morgan analistleri bu hafta, yarılanmanın ardından fiyatta daha fazla düşüş beklediklerini belirttiler.

Kripto para birimi fiyat hareketlerinin kesin nedenlerini belirlemek, özellikle de geleneksel piyasalara kıyasla daha düşük şeffaflık seviyesi göz önüne alındığında, zordur. Bitcoin’in fiyatında bu yıl yaşanan artış genellikle ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Ocak ayında Bitcoin ETF’lerini onaylamasına ve merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme beklentisine bağlandı.

Önceki yarılanmalara ilişkin tarihsel veriler karışık sonuçlar göstermektedir. Son yarılanma 11 Mayıs 2020’de gerçekleşmiş ve Bitcoin’in fiyatı takip eden haftada yaklaşık %12, sonraki 12 ayda ise %659 oranında artmıştır. Bununla birlikte, para politikası değişiklikleri ve pandemi sırasında perakende yatırımcıların artan yatırımları gibi diğer katkıda bulunan faktörler nedeniyle bu fiyat hareketlerini yarılanma olayına kesin olarak bağlamak zordur.

Temmuz 2016’da daha önce gerçekleşen bir yarılanma, olaydan sonraki hafta yaklaşık %1,3’lük bir fiyat artışıyla sonuçlanmış, ardından bir düşüş ve sonraki haftalarda bir ralli yaşanmıştır. Piyasanın karmaşıklığı ve fiyatları etkileyen çok sayıda faktör, yarılanmaların doğrudan etkisini izole etmeyi zorlaştırmaktadır.

Düzenleyiciler, Bitcoin’in yatırımcılara potansiyel olarak zarar verebilecek aldatmacaya eğilimli spekülatif bir piyasa olmaya devam ettiği konusunda sürekli olarak uyarıda bulunmuştur. Piyasa yaklaşan yarılanmayı beklerken, bu olayın Bitcoin’in değeri üzerindeki gerçek etkisi görülmeye devam ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu