Ekonomi

Dünya Bankası’ndan ekonomide “kayıp 10 yıl” uyarısı

Kovid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş sonrasında uzun vadeli potansiyel büyüme oranlarına ilişkin ilk kapsamlı değerlendirmenin yer aldığı raporda, küresel ekonominin büyüyebileceği maksimum uzun vadeli oranın belirlendiği kaydedildi. enflasyona neden olmadan 2030’a kadar 30 yılın en düşük seviyesine inecektir.

Raporda, bu oranların küresel ekonominin “hız sınırı” olarak kabul edilebileceği belirtildi.

Bu yüzyılın ilk 10 yılındaki oranın üçte bir civarında olduğu belirtilmiştir.

İlerleme ve refahı güçlendiren ekonomik güçlerin neredeyse tamamının son 30 yılda zayıfladığına işaret edilen raporda, küresel ekonominin ortalama potansiyel büyümesinin 2022-2030 yılları arasında yılda yüzde 2,2’ye gerilemesi bekleniyor. bu yüzyılın ilk 10 yılındaki oranın yaklaşık üçte birine karşılık geliyor.

Çok daha keskin olacağına dair uyarı

Rapor, 2000 ile 2010 yılları arasında yılda yüzde 6 olan ortalama potansiyel büyüme oranının, 10 yılın geri kalanında yılda yüzde 4’e düşmesiyle, düşüşün gelişmekte olan ekonomiler için de aynı derecede sert olacağına dikkat çekti. Durumun çok daha vahim olacağı uyarısı yapıldı.

Durgunluklar ve sistemik bankacılık krizleri büyümeyi etkiliyor

Raporda, ülkelerin sürdürülebilir, büyüme odaklı politikalar benimsemesi halinde potansiyel büyümenin 0,7 puan artırılabileceğine dikkat çekilerek, bunun beklenen yavaşlamayı küresel büyümenin potansiyel büyüme ivmesine çevirebileceğine dikkat çekildi. ekonomi. azaldığı da bildirildi.

Mali tedbirin yeniden tesis edilmesine öncelik verilmesi gerektiği vurgulandı.

Uzun vadeli büyüme beklentilerinin desteklenmesinde önemli bir fark yaratabilecek ulusal düzeyde politika uygulamalarının mutlaka yer aldığı raporda, politika yapıcıların önceliği enflasyonun kontrol altına alınması, finansal istikrarın sağlanması, borcun azaltılması ve mali tedbirlerin yeniden tesis edilmesi gerektiği vurgulanıyor. .

Raporda, temel iklim hedefleri doğrultusunda ulaşım ve elektrik, iklim dostu tarım ve üretim, toprak ve su sistemleri gibi alanlarda yatırımlara hız verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Ticaret maliyetlerinin de düşürülmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, işgücüne katılımın artırılması gerektiği ve hizmet bölümünün ekonomik büyümenin “yeni motoru” olabileceği belirtildi.

“Küresel ekonominin hız limiti politikalarla yükseltilebilir”

Dünya Bankası Baş Ekonomisti ve Kalkınma Ekonomisi Kıdemli Lider Yardımcısı Indermit Gill, “Küresel ekonomi kayıp bir 10 yılı yaşama yolunda ilerliyor.”değerlendirmesini yaptı.

Gill, potansiyel büyümede devam eden düşüşün, dünyanın zaman zaman artan yoksulluk, farklı gelirler ve iklim değişikliği sorunlarıyla başa çıkma yeteneği üzerinde önemli etkileri olduğunu, ancak bu düşüşün tersine çevrilebileceğini kaydetti. “Küresel ekonominin hız sınırı, çalışmayı teşvik eden, verimliliği artıran ve yatırımı hızlandıran politikalarla yükseltilebilir.”terimini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu