Ekonomi

Ekonomik krizdeki Lübnan’da memur maaşları 4 kat arttı

Ekonomik kriz içinde olan Lübnan’da hükümet, memur maaşlarına yaklaşık 4 kat zam yaparak en düşük memur maaşını 27 dolardan 90 dolara çıkardı.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati’nin katılımıyla Beyrut’taki Hükümet Konağı’nda “Olağanüstü kabine toplantısı”gerçekleştirillen.

Görüşmenin ardından Lübnan Enformasyon Bakanı Ziyad Mekari, hükümetin kamu çalışanlarının maaşlarına yönelik düzenleme kararını açıklamak için kameraların karşısına geçti.

Mekari, kamu görevlilerinin en düşük maaşının 2 milyon 600 bin Lübnan lirasından (27 dolar) 9 milyona (90 dolar) yükseltildiğini açıkladı.

ASGARİ EMEKLİLİK 72 DOLARA ÇIKARTILDI

1 Mayıs’tan itibaren yeni maaşların ödenmeye başlayacağını söyleyen Mekari, en düşük emekli maaşının 7 milyon liraya (72 dolar) yükseltildiğini kaydetti.

Mekari, akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle yol ücretlerinde düzenleme yapıldığını, memurlara günlük 450 bin lira yol ücreti ödeneceğini söyledi.

BAKAN TOPLANTISI ESNASINDA GÖSTERİ DÜZENLENDİ

Emekli askerler ve kamu çalışanları, Mart ayından bu yana maaşlarına zam yapmak için Hükümet Konağı önünde gösteri yaptı.

Güvenlik güçlerinin kurduğu tel örgü barikatı aşmak isteyen göstericilere polis biber gazıyla karşılık verdi. Göstericiler daha sonra olaysız bir şekilde hareket alanını terk etti.

ÜLKEDEKİ EKONOMİK KRİZ DÖNEMİNDE MAAŞLAR YÜZDE 90 DÜŞTÜ

Ekim 2019’da Lübnan’da başlayan gösteriler, hükümetin istifası, Beyrut’ta liman patlaması, Kovid-19 salgını gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi.

Yaklaşık 3,5 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesini önlemek amacıyla bankalardaki dolar mevduatları donduruldu.

Ülkede 2019 yılında 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasından işlem görürken, peş peşe gelen gelişmelerle eş zamanlı olarak yerel paranın değer kaybı arttı.

2022 yılı Ocak ayında 1 ABD doları 20 bin Lübnan lirası iken son 1 yılda değer kaybı hızla artmaya devam etti.

Dünya Bankası’nın Kasım 2022’de yayınladığı raporunda Lübnan’daki mali kaybın 72 milyar doları aştığı belirtildi.

Nüfusun yüzde 80’inin yoksulluk sınırında olduğu bildirilen Lübnan’da 14 Mart’ta karaborsada 100 bin Lübnan lirası seviyesinde işlem gören dolar, Mart’ta 140 bin liraya ulaşarak yeni rekor kırdı. 21.

Şu anda karaborsada 97 bin dolardan işlem görüyor.

Krizden önce Lübnan’da bir memur bin dolar maaş alıyordu, şimdi yüzde 90’ı 100 doların altına indi.

sandikli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu