Sağlık

İnatçı burun tıkanıklığına çözüm! Hasta değilim ama neden burnum tıkalı?

Burun tıkanıklığı, solunum sistemimizin başlangıç ​​noktası olan ve gelen havanın akciğerlere ulaşmadan önce nemlendirilip temizlendiği organ olan burnun, belirli sebeplerden dolayı görevini yerine getirememesidir.

Konuşurken, yemek yerken ve özellikle uyurken yaşam standardını önemli ölçüde düşüren burun tıkanıklığı ciddiye alınması gereken bir durumdur. Gerçek nefes almak, nefes almak kadar değerlidir. İşte burun tıkanıklığı nedenleri ve inatçı burun tıkanıklığına çözüm!

BURUN TIKIŞMASININ NEDENLERİ

  • Bulaşıcı rinosinüzit:Grip gibi çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmalar nedeniyle rinosinüzit gelişmesini ifade eder.

  • Alerjik rinosinüzit:Alerjik bir dış faktörün veya çeşitli çevresel faktörlerin neden olduğu burun hava yollarının ve sinüslerin iltihaplanması.

  • Mevsimsel alerjik rinosinüzit:Yılın belirli zamanlarında ağaçlar, otsu bitkiler veya diğer çeşitli polen türlerinin neden olabileceği ve özellikle mevsim geçişlerinde belirginleşen, rinosinüzit ataklarıyla karakterize bir hastalıktır.

  • Çok yıllık alerjik rinosinüzit:Rinosinüzit, yılın her döneminde mevcut olan çeşitli alerjenlerin neden olduğu bir durumdur.

  • Alerjik olmayan rinosinüzit:Sigara dumanı, çeşitli kimyasallar veya hava kirliliği gibi nedenlerden dolayı alerjik olmayan burun sinüzitinin gelişmesi.

Bu durumların dışında bazı burun tıkanıklığı vakalarında bu durumun nedeninin vücut pozisyonu, sinüs içi yapıların anatomik özellikleri ya da burun ve burun içi yapıların üretimindeki sorunlardan kaynaklanabileceğine dikkat edilmelidir. Zararlı mikroorganizmalar veya alerjenlerden ziyade sinüs mukus salgısı.

KALICI BURUN TIKIŞIKLIĞINA NELER UYGUN?

Eğer kalıcı burun tıkanıklığınız varsa öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına muayene için başvurmalısınız. Tüm hastalıklarda olduğu gibi burun tıkanıklığının da tedavisi birden fazla nedene bağlı olarak değişmektedir.

Alerjik rinit veya burun bulaşmasına bağlı burun tıkanıklığı için doktor tarafından burun spreyleri veya steroid içeren burun yıkama solüsyonları önerilebilir. Burun eğriliği gibi ilaçla giderilemeyen burun tıkanıklığını gidermek için rinoplasti gerekebilir. Burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılan bir diğer sistem ise radyofrekans ameliyatıdır. Burun tıkanıklığı giderme işlemi yüksek frekanslı radyofrekans dalgaları kullanılarak yapılan müdahale ile gerçekleştirilir.

Bu uygulamaların dışında buhar inhalasyonu, sıcak kompres uygulamaları, alerjik rinit için doktorların bilgisi ve reçetesi ile antihistaminik ilaçların kullanılması, ortamın nemlendirilmesi veya sıvı tüketiminin arttırılması gibi işlemler de faydalı olabilir.

BURUN TIKIŞMASI NASIL ÖNLENİR VE NASIL AŞILIR?

  • Burun tıkanıklığını tetikleyen en önemli faktörlerden biri sigaradır. Burun tıkanıklığını önlemek için sigara tüketimi azaltılmalı ve sigara içeren ortamlardan uzak durulmalıdır.

  • Burun tıkanıklığı döneminde daha az süt tüketmek de burun tıkanıklığının giderilmesi için yeterlidir.

  • Limon, zencefil, nane, tarçın, zerdeçal gibi bitki çaylarını tüketmek burun tıkanıklığını giderebilir.

  • Tuzlu su burun tıkanıklığına iyi gelir. Tıkanıklık dönemlerinde burnunuza tuz çekebilir veya mevsim uygunsa denize girebilirsiniz.

  • Özellikle klimalı veya ısıtmalı ortamlarda bulunanların burun tıkanıklığını önlemek için ortamı nemlendirmesi gerekir. Odada buhar makinesi veya kaynar su bulundurmak burun tıkanıklığına iyi gelir.

  • C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi burun tıkanıklığına iyi gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu