Ekonomi

JPMorgan CEO’su Dimon hissedar mektubunda ABD liderliğini övdü

JPMorgan Chase & Co (NYSE:JPM) CEO’su Jamie Dimon hissedarlara gönderdiği yıllık mektubunda ABD’nin ekonomik ve askeri gücünün altını çizerken, ülkenin Ukrayna’yı desteklemedeki rolünü vurguladı ve kamu politikalarının iyileştirilmesini savundu. 2006’dan bu yana ABD’nin en büyük bankasını yöneten Dimon, ülkenin kaynaklarını yaklaşan karmaşık görevlere odaklaması gerektiğinin altını çizerken, genişleyen ücret uçurumu ve düşük ücretli çalışanlar için eğitimin iyileştirilmesi ve vergi kredilerinin artırılmasının önemi gibi iç meselelere de değindi.

Dimon’un kamu politikası önerilerine önemli bir yer ayırdığı mektubunda, eski ABD Senatörü George McGovern’ın küçük işletmelerin karşılaştığı zorlukları ve hükümetin ekonomik büyümeyi teşvik etmedeki rolünü ele alan ve yeniden basılan bir köşe yazısı da yer aldı. CEO’nun mesajında ayrıca ABD’li düzenleyiciler tarafından önerilen daha sıkı banka sermayesi kurallarına karşı olduğu belirtilerek, bu kuralların piyasalarda daha az şeffaflığa ve daha pahalı krediler yoluyla tüketiciler için daha yüksek maliyetlere yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Daha basit düzenlemeler ve bankalar ile düzenleyiciler arasında daha iyi işbirliği çağrısında bulundu.

Dimon’ın hükümette yer alabileceğine ilişkin spekülasyonların ortasında, geçen hafta JPMorgan Dimon’ın aday olmak gibi bir niyetinin olmadığını açıkladı. CEO ayrıca dış politika hakkında da yorumda bulunarak ABD’yi daha fazla ticaret anlaşması yapmaya ve Çin’e karşı sağlam ama angaje bir duruş sergilemeye çağırdı.

JPMorgan’ın rekor yıllık kârının ardından 2023 yılı için %4 zam alarak 36 milyon dolara yükselen Dimon, bankaların fintech firmaları ve özel kredi şirketleriyle rekabet edebilmesi için daha fazla birleşme onayı verilmesini de savundu. Bu gelişme, geçen yıl üç bölgesel kredi kuruluşunun iflasıyla gündeme gelen bankacılık konsolidasyonunun ardından geldi ve bunlardan biri olan First Republic, JPMorgan tarafından satın alındı.

Enflasyon konusunda Dimon, piyasaların öngördüğünden daha kalıcı olabileceğini ve faiz oranlarının yüksek kalabileceğini öne sürdü. Hükümet harcamaları, parasal sıkılaştırma ve Ukrayna ve Orta Doğu’daki çatışmaların yarattığı zorluklara rağmen tüketici harcamalarının hala güçlü olduğu ve piyasaların yumuşak bir iniş beklediği ABD ekonomisinin direncini kabul etti. Bu faktörlerin ileriye dönük temkinli bir bakış açısı gerektirdiğini belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu