Ekonomi

Lagarde: Ekonomi muhtemelen zayıf kalacak

Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) piyasa beklentileri doğrultusunda 3 ana politika faizini sabit tutmasının ardından Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Lagarde, “Faiz oranlarının yeterince uzun bir süre mevcut seviyelerde tutulmasının, enflasyonun zamanında hedeflenen seviyeye dönmesine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. “Gelecekteki kararlarımız, politika faizlerimizin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde kalmasını sağlayacaktır.” Bu kelimeyi kullandı.

Avrupa ekonomisinde mevcut durumun zayıf seyrini sürdürdüğünü belirten Lagarde, “Ancak Avro Bölgesi’nde enflasyonun daha da düşmesi, reel hane gelirlerinin toparlanması ve ihracat talebinin artmasıyla ekonominin önümüzdeki yıllarda güçlenmesi bekleniyor.” söz konusu.

Bölgede enflasyonun yüzde 4,3’e gerilediğini hatırlatan Lagarde, önümüzdeki dönemde enflasyonun elektrik ve gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle daha da düşmesi beklense de halen yüksek seviyede olduğunu kaydetti.

Lagarde, “Enflasyonun çok uzun bir süre çok yüksek kalması ve yurt içi fiyat baskılarının güçlü kalması bekleniyor” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Yüksek faiz oranlarının etkilerinin ekonomiye yayıldığını belirten Lagarde, “Ekonominin bu yılın geri kalanında zayıf kalması bekleniyor ancak enflasyonun daha da düşmesiyle gerçek hane halkı gelirleri toparlanıyor.” İfadesini kullandı.

Enerji krizinin etkileri azaldıkça hükümetlerin elektrik maliyetlerine yönelik kamu sübvansiyonlarını azaltmaya devam etmesi gerektiğini belirten Lagarde, “Daha da sıkı para politikası gerektirecek orta vadeli enflasyonist baskıların artmasını önlemek için bu gerekli.” söz konusu.

“Uzun vadeli enflasyon beklentilerine ilişkin göstergeler yüzde 2 civarında seyrediyor ancak bazı göstergeler yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. “Küresel ekonomi zayıf görünüyor” diyen Lagarde, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ukrayna ve Ortadoğu’daki savaş ortamı temel jeopolitik riskler oluşturuyor. Bu riskler şirketlerin ve hane halkının özgüveninin azalmasına, geleceğe yönelik belirsizliklerin artmasına ve büyümenin daha da azalmasına neden olabilir. çok uzun süre çok yüksek kalıyor ve yurt içi “Fiyat baskılarının güçlü kalması bekleniyor. Aynı zamanda güçlü baz etkileri de dahil olmak üzere Eylül ayında enflasyonda belirgin bir düşüş yaşandı.”

iscehisarhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu