Haber

Mısır’dan Hamas’a uyarı: 2 hafta süre

ABD merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, İsrail ile Hamas arasındaki esir değişimi ve ateşkes anlaşmasının arabulucusu olan Mısır, Hamas’ı 2 hafta içinde İsrail ile anlaşmaya varması konusunda uyardı.

Kahire yönetimi, Hamas’ın İsrail ile 2 hafta içinde esir değişimi ve ateşkes konusunda anlaşmaya varmaması halinde İsrail ordusunun yüzbinlerce Gazzeli’nin sığındığı Refah kentine karadan saldırı düzenleyeceği uyarısında bulundu.

İsrail basınında dün yer alan habere göre Mısır, Tel Aviv yönetimine, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrine kara operasyonu başlatması halinde 1979’da imzalanan İsrail-Mısır barış anlaşmasını askıya alacağını bildirdi.

İSRAİL’DEN REFAH ŞEHRİNE SALDIRI SİNYALLERİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 1 Şubat’ta Gazze Şeridi’nin Han Yunus bölgesindeki İsrail askerlerine yaptığı ziyarette yaptığı açıklamada, kara saldırılarını Mısır sınırındaki Refah kentine kaydıracaklarını söylemişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da 4 Şubat’taki açıklamasında Refah şehrine kara saldırısı düzenleyeceklerinin sinyalini vermişti.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın 6 Şubat’ta siyasi kaynaklara dayanarak yayınladığı haberde, operasyonlara başlamadan önce Refah şehrinin boşaltılacağı belirtildi.

İsrail Başbakanlığı’ndan 9 Şubat’ta yapılan açıklamada, Netanyahu’nun, Gazze Şeridi’nin güneyine saldırılması ve buraya sığınan yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için ordu ve güvenlik örgütüne gerekli planın hazırlanması talimatı verdiği kaydedildi.

REFAH ŞEHRİ

Gazze Şeridi’nin güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah şehri, İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen binlerce kişinin şehre sığındığı 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze’nin yaklaşık yarısını barındırıyor.

İsrail güçleri sık sık Refah şehrini hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail’in Refah kentine kara saldırısı düzenlemesi halinde sivillerin Gazze Şeridi’nde sığınacak yeri olmayacağı yönünde endişeler var.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 28 bin 176 Filistinli öldürüldü, 67 bin 784 kişi de yaralandı.

Enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu bildirilirken, sivil altyapı da tahrip edilerek halkın sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu