Haber

Sinop Mantısı Esnafı Maliyet Artışından Şikayetçi

MUSTAFA USTASI

Sinop Mantı işleten Osman Şen, “Sigorta, maaş zammı, tereyağı zammı, ceviz zammı, yoğurt zammı. Mantıda sadece kıyma yok. Geçen sene un 100 liraydı, 500 liraya çıktı. Kıyma çok arttı, 100 liradan 300 liraya çıktı.” dedi. Sinop mantısını işleten Songül Balgül, “Pazara bakacak olursak nefes alacak vaktimiz yok. Kepenkleri indirip gideceğiz” dedi.

Yerel tabela ile tescillenen Sinop mantısını işleten esnaf, maliyetlerin artmasından şikayetçi oldu.

“FRANSA’DA 45 GÜN KALDIM, GELDİM AMA GELDİĞİMDE KARIŞIKTI”

Restoranın sahibi Osman Şen, şunları söyledi:

“Kıymanın kilosu 300 liraydı. Fransa’ya giderken 200 liraydı. Fransa’ya geldiğimde 300 liraydı. Her hafta 20 lira zam geliyordu. 45 gün Fransa’da kaldım. , Geldim ama gelince ortalık karıştı.Ne olduğunu anlayamadım.Sadece kıyma değil hayat şartları.Sigorta, maaş zammı,tereyağı zammı,ceviz zammı,yoğurt zammı diyelim .Mantıda sadece kıyma yok geçen sene un 100 liraydı 500 liraya çıktı Kıyma çok arttı 100 liradan 300 liraya Ceviz 50 lira 150 lira oldu Tereyağı 100 lira oldu 200 TL oldu her şey arttı bu artışlara göre artıramıyoruz geçen sene mantının porsiyonu 70 tl idi şimdi 120 tl oldu bugün yaptık 115 tl idi normalde 90 tl idi 15 gün önce Yönetim Elimizden geldiğince fiyatları artırmamaya çalışıyoruz ama artık yönetim şartı yok.”

“NE KADAR GELİRSE GİDİYORUM”

Restoranın işletmecisi Songül Balgül, şunları söyledi:

150 liradan kıyma almaya başladık, şimdi 330 lira. Mantıyı piyasadan biraz daha düşük veriyoruz. Bu tamamen bizim zararımıza. İşimde ne kadar çok gelirim olursa, o kadar çok giderim olur. Çalışmak zorundayız. 3 çocuğu var 2si okuyor. 6 ay daha çalışacağım, ondan sonra ne olur bilmiyorum. Seçimlerden sonra ne olacak? Piyasaya bakarsak nefes alacak vaktimiz yok. Panjuru indirip gideceğiz. Günlük 1.500 TL cirosu olsa bunun yarısı tüketim. Bu dükkanın kirası, doğalgazı, elektriği, suyu var. Bir de işçi fiyatı var. Ayda 10, 15 bin yardım alırsam bu temelde vergi falan oluyor ve 2 bin 500, 3 bin lira alıyorum. Biz bu parayla yaşamaya çalışıyoruz. Benim eşim yok.”

“MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK”

Sinop mantısı işleten Ufuk Topal, “Şu anda en kolay soğan bile 20 lira. Kıyma aslında 330 lira. Mantının içindeki malzemeler çok pahalı. Bir şey kazanıyor muyuz, hayır. Maliyetler” çok yüksektir.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu