Haber

Spiker: Muhalif kanallarda dış haber yok, izleyici iç siyasete mahkum

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, 3 gün boyunca 8 muhalif kanalı izlediğini belirterek, bu kanallarda neredeyse hiç dış haber olmadığına dikkat çekti.

Bildirici, internet sitesinde yer alan “Muhalif TV’lerin haber bültenleri dünyaya kapalı” başlıklı yazısında, “Üç gündür izlediğim ana haber bültenlerinde sadece Artı TV dış haberleri çok yönlü yayınlıyor diyebilirim. ve detaylı bir şekilde.KRT’de dış haber yok.Flash News ve FOX’ta da çok az.Halk TV, Sözcü TV, TV 5 ve Tele 1’de diğerlerinden biraz daha yüksek olsa da bu haberler çoğunlukla bir kısma sıkıştırılıyor. Bülten sonunda birkaç dakika.Toplamda Artı TV dışındaki muhalif kanallardaki dış haberlerin son derece yetersiz olduğunu söylemek mümkün” diye yazdı.

‘Kör oluyoruz, görüşümüz daralıyor’

Bildirici’nin yazısından bir bölüm şöyle:

“Eskiden tek kanal TV döneminde bile TRT’nin bazı haber bültenleri tamamen dış haberlere ayrılmış, dünyadaki gelişmeleri aktarmak için özel programlar yapılmıştı. M. Ali Birand’ın 32. Günü belgelerle dolu. diğer ülkelerde olup bitenler hakkında; özel televizyon kanallarının kurulmasından sonra bu tür haber ve programlar uzun bir süre devam etmiş, ancak yıllar içinde giderek azalmıştır.

Muhalefet kanallarının haberciliği de bu şekilde ilerledi; Dünyaya gözlerini ve kulaklarını kapattı. Artık bu televizyonlar birbirini taklit ederek haber bültenlerinde haber yerine sunucuların bireysel görüş ve yorumlarına yer veriyor. Sunucular, haberle ilgili olsun ya da olmasın, izleyicilerin sosyal medyada gönderdiği açıklamaları okur, yorumlar ve onlarla dakikalarca vakit geçirir. Haber bültenleri tıp haber programına dönüştü.

Tüm muhalif televizyonların haber bültenleri iç siyaset odaklıdır. Siyasi gelişmelerden arta kalan zamanda ekonomik gelişmeler ile çarşı ve çarşı sohbetleri de uzun uzadıya aktarılır. Sosyal gelişmeler, sanat ve bilimle ilgili olaylar da nispeten nadiren taranır.

Çevre ülkelerdeki Türkiye’yi yakından ilgilendiren olaylar, hatta ülkemizdeki siyasi gelişmeler açısından değerli tecrübeler içeren gelişmeler takip edilmemekte ve aktarılmamaktadır. Dış haberlerin aktarılmaması ve izleyicinin iç siyasete hapsedilmesi, onların dünyadan habersiz kalmalarına neden oluyor.

İzleyicisi, gazetecisi bizi kör etti ve vizyonumuz daraldı. Bu yoldan bir an önce dönmekte fayda var, lütfen…”

TAM MAKALE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu