Haber

Tayvan: Ada çevresinde 24 Çin uçağı ve 4 gemi tespit edildi

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün akşamdan bugün sabaha kadar ada çevresinde Çin’e ait 24 askeri uçak ve 4 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 29 uçaktan 12’sinin tarafların etki alanlarını sınırlandırdığı varsayılan Tayvan Boğazı’ndaki hava ve deniz hatlarını geçerek Tayvan’ın “Hava Savunması” ilan ettiği bölgede uçtuğu belirtildi. Kimlik Bölgesi” (ADIZ).

Açıklamada, 2 adet “J-10”, 4 adet “J-11”, 2 adet “J-16” savaş uçağı, “Y-8 ASW” tipi deniz karakol uçağı ile “TB-001”, “CH-4″, ” BKZ” -005″ tipi askeri insansız hava araçlarının Tayvan Boğazı’ndaki nominal “orta hattı” geçerek ADIZ’ın güneybatı kesimine uçtuğu paylaşıldı.

Ada çevresinde tespit edilen 24 uçak ve 4 geminin elektronik takip cihazları, devriye uçakları, gemiler ve kara füze sistemleri ile takip edildiği kaydedildi.

Bakanlık, 1 Mart’ta ada çevresinde 25 askeri uçak ve 3 savaş gemisinin, 2 Mart’ta ise 25 askeri uçak ve 3 savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi.

ABD Temsilciler Meclisi eski Sözcüsü Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’deki ziyaretinden bu yana Çin, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artırdı ve Tayvan Boğazı’nı ayıran prestijli “orta hattı” geçmek için uçuşlar yaptı.

Adayı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Pekin, “tek Çin ilkesi”ni vurgulayarak, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik bağlarını kesmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu