Haber

Afet bölgesindeki yerleşim yerlerine ilişkin Karar Resmi Gazete’de yayımlandı

Olağanüstü Hal (OHAL) bölgesinde kesintili ve kesin yerleşim alanları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek. Orman niteliğini yitiren alanlar Hazine adına tescil edilecektir. Yerleşim alanındaki taşınmazlar için ‘acele kamulaştırma’ kararı verilecek.

‘Olağanüstü Hal Kapsamında İskan ve Yapım Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre genel hayatı etkileyen afet alanı sayılan yerlerde geçici veya kesin yerleşim yerleri; Fay hattının kırılması, tabanın uygunluğu, yerleşim merkezine yakınlığı gibi kriterler dikkate alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek. Gerekli görülmesi halinde orman olarak korumaya elverişli olmayan ve tarım alanına dönüştürülemeyecek alanlar kullanılabilir. Kullanılan orman arazisinin en az 2 katı olmak üzere Hazine taşınmazları Orman Genel Müdürlüğüne (OGM) tahsis edilecektir.

DURUM PLANI VE İMAR BEKLENMEYECEKTİR. Plan ve imar uygulamalarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca kesin olarak onaylanması beklenmeksizin jeolojik etüt raporu ve zemin etüt raporu doğrultusunda vaziyet planı ve yapı ruhsatına uygun olarak uygulama yapılacaktır. yerleşim alanları ve köyler dahil mevcut kentsel alanlar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanan plan ve parselasyon planlarında, ‘İmar Kanunu’nun plan ve parselasyon işlemlerinde askıya alma, ilan ve itirazlara ilişkin hükümleri uygulanmayacak. Taşınmazın mülkiyeti veya imar hakları kısmen veya tamamen başka bir alana devredilebilir. ‘Turizmi Teşvik Kanunu’ kapsamında verilen tahsis alanları, ilgisine göre iptal edilmiş veya re’sen feshedilmiş sayılır. MADEN RUHSATLARI İPTAL EDİLECEKTİR. Ürün üretimine ilişkin ruhsatlar şartlı ihaleler dışında, maden ruhsat alanlarının geçici veya kesin yerleşim yerlerine karşılık gelen girişimsel kısmı, maden ruhsat sahasından kısaltılacaktır. Geçici veya kesin yerleşim yeri ruhsatın tamamını kapsıyorsa maden ruhsatı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararı ile re’sen iptal edilmiş sayılır. kamulaştırma işlemleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yürütülecektir. Kamulaştırılan taşınmazlar bakanlığın veya TOKİ’nin talebi üzerine Hazine adına tescil edilir. Kayıt ve iptal işlemleri sırasında maliklerin gayrimenkule ilişkin vergi ilişkisi dikkate alınmayacaktır. Ancak tapu dairesi ilgili vergi dairesine bildirimde bulunur. Tescil işleminden sonra bu alanlarda inşaat faaliyetlerine başlanabilecektir. Yerli veya yabancı kişi, kurum ve kuruluşlar, deprem bölgesindeki konut ve işyeri ihtiyaçlarını karşılayarak Bakanlığın göstereceği yerler ile tip projeler için uygun konut ve işyerlerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağışlanacak. bakanlık tarafından belirlenir. yapabilir. Bu kapsamda bakanlığa hibe edilen konut ve işyerleri hak sahiplerine verilmek üzere AFAD’a devredilecek.

Afet bölgelerinden moloz dökümü, çevreyi korumaya yönelik tedbirler alınmak kaydıyla ilgili valilikçe belirlenen alanlara yapılır. Enkaz atıkları ilgili standartlar ve gerekli kurallar sağlanarak geri dönüştürülerek altyapı ve üstyapı yatırımlarında kullanılabilir.

haber-atabey.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu