Haber

İzmir’deki depremde 11 kişi hayatını kaybetti, ‘Yağcıoğlu Apartmanı’ davasındaki eksikliklerin tamamlanması için dosya geri gönderildi

İZMİR’deki depremde 11 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin de yaralandığı “Yağcıoğlu Apartmanı” davasında Yargıtay 12. Ceza Dairesi, usuli eksiklikler bulunan belgenin 2018 yılında tamamlanması için gönderilmesine karar verdi. eksikleri tamamlamak için.

Merkezi Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 11 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin de yaralandığı Yağcıoğlu Apartmanı’nda yürütülen soruşturmada müteahhit Şerafettin Ağar ile teknik sorumlu Orhan Ayber gözaltına alındı. 30 Ekim 2020’de Ege Denizi’nde çıkarıldı. Adliyeye sevk edilen 2 zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Hazırlanan iddianamede; Binanın tasarımdaki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve personel hataları, üretim kontrolündeki yetersizlikler nedeniyle yıkıldığı belirtildi. İddianamede ayrıca binanın yıkılmasında; Statik proje müellifi, statik betonarme projesini onaylayan merciler, yapı teknik sorumlusu, sörveyör, müteahhit, tadilat ruhsatı ve yapı kullanma ruhsatı aşamasında ruhsat ve izin veren merciler ile yapı iskânına ilişkin hususlar da belirtilir. izin belgesi sorumlu, Şerafettin Ağar ve bilim sorumlusu Orhan Ayber sorumludur. Birden fazla ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası istendi. İddianamede, inşaat ekspertizi Ahmet A.’nın henüz yakalanmadığı, tadilat ekspertizi Adnan A.’nın ise yaşamını yitirdiği belirtildi. 4483 sayılı ‘Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’ kapsamında kamu görevlilerine ait belge ayrıştırılarak Devlet Memurları Kabahatleri Soruşturma Bürosu’na gönderildi. Gözaltına alınan sanıklardan Orhan Ayber, ileri yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildi. İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde mart ayında görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, müteahhit Şerafettin Ağar ile teknik sorumlu Orhan Ayber’in birden fazla kişi tarafından bilinçli ihmal sonucu öldürülüp yaralandığını söyledi. ‘neden olmak’ hatasından 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Heyet, tutuklu sanık Ayber hakkında sağlık sorunları nedeniyle tutuklama kararı çıkarmadı. İTİRAZ İYİLEŞTİRME CEZASI Tarafların itirazı üzerine dosya istinaf mahkemesine taşındı. İtirazları inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, duruşma açtı. Sanıklar Ağar ve Ayber’in 12 yıl 6 ay hapis cezasını kaldıran mahkeme, sanıklara birden fazla kişinin ölümüne veya bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 12’şer yıl hapis cezası verdi. bir veya daha fazla kişinin ölümü ile. onu mahkum etti. Suçun kasten taksirle işlendiğine kanaat getiren mahkeme, bu cezayı önce 16 yıla çıkardı, ardından sanıkların duruşmalardaki tavırları nedeniyle iyi hal indirimi uygulayarak sanıklara ayrı ayrı 13 yıl 4 ay hapis cezası verdi. .

Temyiz kararının ardından sanık avukatlarının itirazı üzerine dosya bu kez Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin temyiz incelemesine konu olan gerekçeli karar, açık yargılamaya katılma sıfatıyla taraf olan ve hükümlere itiraz etme hak ve yetkisine sahip olan katılımcılar, Alaettin S. , Avni K., Ayten Y., Erhan K., Halit K., Hasan P., Koray A., Şener A., ​​​Yasemin K., dosyada rastgele tebligat bulunmadığını belirtti. Dava dosyasında 18 yaşından küçük olan Erhan K., Büşra K. ve Zeynep K.’nin yasal haklarının korunması için vekil tayininin zorunlu olduğuna dair dosyada herhangi bir bilgi yer almıyor. depremde yıkılan binada annelerini kaybettiler ve yaralandılar. ve herhangi bir evrak olmadığını söyledi. Yargıtay Ceza Dairesi, konuşmadaki eksikliklerin giderilmesi için mağdur çocuklara vazgeçilmez bir avukat atanmasına, tebligat-tebligat belgelerinin ve itiraz halinde temyiz dilekçesinin incelenmesi gerektiğine karar verdi. dava belgelerine eklenmeli ve ardından eksikliklerin giderilmesi için belgeler geri gönderilmelidir.

gevashaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu