Haber

Türkiye BAE’yi stratejik ortak olarak görüyor

Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) önemli bir stratejik ortak olarak gördüğünü belirterek, ilişkilerin son iki yılda özellikle karşılıklı resmi ziyaretlerle ivme kazandığını söyledi.

Büyükelçi Tunçer, BAE haber ajansı WAM’a verdiği röportajda son dönemde ivme kazanan Türkiye-BAE çıkarlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BAE ile Türkiye arasında bölge halklarının kalkınma, barış ve istikrar özlemini destekleyen sürdürülebilir ve büyüyen bir işbirliği olduğunu belirten Tunçer, “Türkiye, BAE’yi önemli bir stratejik ortak olarak görüyor ve ilişkiler büyük ivme kazandı. Son iki yılda özellikle karşılıklı resmi ziyaretlerle.” terimini kullandı.

Tunçer, BAE Devlet Lideri Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BAE ziyaretinin, Kapsamlı Ekonomik Katılım Anlaşması’nın imzalanmasına giden yolda ikili ilişkilerin her alanda güçlendirilmesi ve geliştirilmesi sürecinde önemli kilometre taşları oluşturduğunu vurguladı. .

Türkiye ve BAE ticaret hacmini 5 yılda 40 milyar dolara çıkarmak istiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ziyareti sırasında yatırım, ekonomi, savunma, sağlık, tarım, ulaşım, ileri teknolojiler, iklim, kültür ve gençlik alanlarında 27 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandığına işaret eden Tunçer, 2022’de İki ülke arasındaki petrol dışı ticaret hacminin yaklaşık 19 milyar dolara ulaşacağı kaydedildi.

BAE’de çok sayıda Türk yatırımcı olduğunu ve BAE’nin de Türkiye’de yatırımları olduğunu belirten Tunçer, “BAE ve Türkiye, petrol dışı ticaret hacmini 5 yılda 40 milyar dolar seviyesine çıkarmak için çalışıyor.” terimini kullandı.

İklim değişikliğiyle mücadelede BAE-Türkiye iş birliği devam ediyor

BAE ve Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda benzer bir yaklaşım izlediğini kaydeden Tunçer, Türkiye’nin bu yıl 28. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP28) Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapacak olan BAE’nin destekçisi olduğunu belirtti.

Tunçer, BAE’nin 2050 yılına kadar iklim nötrlüğünü sağlamaya yönelik stratejik girişimlerini ve iklim alanındaki öncü çabalarını övdü ve iklim değişikliğiyle mücadelede BAE-Türkiye iş birliğinin devam ettiğini belirtti.

BAE Devlet Başkanı Al Nahyan Türkiye’de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Atatürk Havalimanı’nda BAE Devlet Lideri Al Nahyan ile bir araya geldi ve iki cumhurbaşkanı, karşılama töreninde Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili Togg’u inceledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Al Nahyan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basına kapalı görüştü.

pazarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu