Haber

Marmara Gölü kurudu, göçmen kuşlar rotayı Sülüklü Göl’e çevirdi

Marmara Gölü kurudu, göçmen kuşlar rotayı Sülüklü Göl’e çevirdi

MANİSA Manisa’nın en büyük sulak alanı olan Marmara Gölü’nün kurumasının ardından göçmen kuşlar rotalarını Spil Dağı Milli Parkı eteğinde bulunan Sülüklü Göl’e çevirdi. Biyolog-Ornitolog Mahsun Çağlar tarafından 2020 yılında yapılan çalışmada, 2023 yılı için çalışmalara başlanırken Sülüklü Göl’de ilkbaharda 72, sonbaharda 75 tür tespit edildiği, göçmen kuş türlerinde artış beklendiği öğrenildi. Marmara Gölü’nün kuruması sonucu

Endemik bitki örtüsüne ve eşsiz fiziki yapıya sahip olan Spil Dağı Milli Parkı’nın bitiminde kuş türleri ile ilgili yeni bir çalışma başlatıldı. Ormanlık alan, orman içi açıklık ve sulak alan olmak üzere 3 farklı habitatta saha çalışmaları yapılırken, Marmara Gölü’nün kurumasının ardından bölgedeki Sülüklü Göl’ün göçmen kuşlara ev sahipliği yapmaya başladığı ve tür sayısının artması beklendiği bildirildi. kademeli olarak artırmak için.

“Spil’de 3 farklı habitatta çalışma yapıldı”

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zooloji Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Biyolog-Ornitolog Mahsun Çağlar, “Manisa Spil Dağı Milli Parkı bitiminde 2020 yılı ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki farklı araştırma projesi gerçekleştirdik. Bu çalışmalarda ilkbaharda 72, sonbaharda 75 cins tespit edildi.Ormanlık alan, açık ormanlık alan ve sulak alan olmak üzere 3 farklı habitatta saha çalışması yaptık.Bir yıllık bir proje planlayarak yılın ilk saha çalışmasına başladık. 2017. Bu saha çalışmalarında Doğa Koruma Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, Spil Dağı Milli Park Müdürlüğü ve Manisa Şube Müdürlüğü ile iş birliği içindeyiz. edindik ve kurumlara sunumunu yapıyoruz.” söz konusu.

“Sülülük Gölü değerli bir sulak alandır”

Sülüklü Göl’de gri balıkçıl tespit ettiklerini kaydeden Çağlar, “Yaptığımız çalışmalar sonucunda Sülüklü Göl’de gri balıkçıl tespit ettik. Gri balıkçılların burada bulunmasının en büyük sebeplerinden biri Gediz Nehri’nin çok fazla olması. kuş uçuş menzili ile buraya yakın.Tıpkı aynı zamanda tepe eğimi dediğimiz tepedeki bin metrelik rakım da boz balıkçılların burada bulunmasının en büyük sebeplerinden biri olduğu gibi. bin metre üstü ve altında tespit ettiğimiz çeşitler.Formun içinde en büyük atmaca türlerinden biri olan kızıl atmaca olduğu gibi.Bu alanda ötücü türlerin çoğunlukta olduğunu görüyoruz.Bu bolluktan kaynaklanıyor. orman ve çalılık Marmara Gölü uzun yıllardır oluşturduğu ekosistemi ne yazık ki kaybetmiş durumda.O alanı tekrar kazanmak zorundayız.Gerekli çalışmaların yapılacağından eminim.Kuşların en yakın sulak alanlara taşınacağını düşünüyoruz. türün habitat kaybı nedeniyle i n o alan. Bu alandaki kuş popülasyonunun yoğunluğunun daha da artacağını düşünüyoruz. Sülüklü Göl bu anlamda yeterli bir potansiyele sahiptir. Kuş çeşitliliğinin zengin olduğu bir alandır. Bu alan çok yakın bir alandır, kuş uçuşu mesafesinde. Bu alanın kuşlar için oldukça yeterli bir ziyaretçi pozisyonu olacağını düşünüyorum. Sülüklü Göl, Manisa ilinde Marmara Gölü ile birlikte az sayıdaki doğal sulak alanlardan biridir. Bu anlamda çok değerli” dedi.

Son projeleriyle ilgili konuşan Çağlar, “Son projemizde Spil Dağı’nın tamamında alfa, beta ve gama çeşitliliği olmak üzere biyoçeşitlilik bileşenlerini ölçtük. Korunan ve korunmayan alanlardaki biyoçeşitliliği ölçeceğiz. Tıpkı burada olduğu gibi. şeklinde tarım alanlarındaki çeşitliliği bu anlamda ortaya koyacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu